Spelbegeleiding

SpeelevenBlokquote

“Wat er ook speelt in het land, laat het vooral de kinderen zijn”

SpeeLeven leert tijdens spelbegeleiding jouw kind andere manieren van spelenSpelen is natuurlijk, maar wat als het spel van je kind met een beperking niet zo aanvoelt? En hoe herken je spel als het er voor jou niet zo uit ziet? Of wat als het kind niet goed uiting kan geven aan zijn of haar spelbehoeftes? Met spelbegeleiding, vaker ook speltherapie genoemd, kan ik maatwerk antwoorden geven op deze vraagstukken zodat het spel van jouw kind met een beperking kan groeien, het kind plezier heeft én zich kan ontwikkelen. Kortom: letterlijk en figuurlijk spelend leren!

Signalen
Soms is het lastig om vormen van spel, die wij niet als zodanig herkennen, ook als spel te identificeren. Een kind kan bijvoorbeeld steeds met een dekseltje spelen of als een automatisme naar bepaalde voorwerpen grijpen om zich hiermee te vermaken. Als spelbegeleider kan ik deze signalen analyseren, vertalen en er mee aan de slag gaan om zo het kind stapje voor stapje nieuwe vormen van spel te laten ontdekken.

Voorkeurszintuigen
Daarbij houd ik rekening met de ‘voorkeurszintuigen’ van het kind. Wil hij of zij liever voelen? Zien? Ruiken? Horen? Of een combinatie hiervan? Dankzij mijn jarenlange ervaring met kinderen met een beperking weet ik hoe ik de doelgroep kan bereiken. Eventueel kan ik deze voorkeuren ook naar ouders en andere kinderen in het gezin vertalen zodat iedereen ‘op maat’ het gewenste spelaanbod kan bieden.

Mogelijkheden
Waarbij veel mensen de nadruk leggen op wat niet kan, kijk ik naar de mogelijkheden. Een kind dat amper zijn handen kan gebruiken, kan nog steeds op vele andere manieren spelen. In alles volg ik het eigen initiatief van kind. Hij of zij bepaalt wat er gebeurt, waarmee, wanneer, hoe én belangrijk vooral ook hoe lang, zodat spel leuk blijft en het niet iets moeilijks van het kind vraagt. Tegelijkertijd creëer ik de voorwaarden zodat een kind eventueel kan groeien in deze aspecten.

Wil je jouw kind met een beperking meer spelvariatie geven? Denk je dat het meer speelplezier kan hebben of op andere manieren kan spelen? Of wil je dat er binnen jouw gezin meer met jouw kind met een beperking samen gespeeld wordt? Laten we samen aan de slag gaan om spelenderwijs te leren jouw kinds speelplezier naar een hoger niveau te tillen! Weten hoe ik op jullie vragen in kan spelen? Neem vooral contact met mij op!

Jouw kind nieuwe manieren van spel leren?