EMDR / trauma

SpeelevenBlokquote

"EMDR klinkt als een wondermiddel, maar is een beproefde methodiek die aantoonbaar succesvol is"

Bij SpeelEven kan je tevens terecht voor traumaverwerking door middel van EMDRMisschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar het is helemaal niet zo vreemd om in je gezin traumatische ervaringen te hebben na de geboorte van een kind met een beperking. Als ouders heb je namelijk verwachtingen die plots drastisch bijgesteld moeten worden en dat heeft ook impact op andere gezinsleden. Om maar niet te spreken over het kind met een beperking zelf dat soms lastig kan communiceren en door niet goed begrepen te worden of overprikkeling traumatische ervaringen op kan doen. Dankzij meer dan twintig jaar ervaring met kinderen met een beperking, weet ik als geen ander welke thema’s er spelen. Door middel van EMDR kan ik verlichting bieden en helpen om trauma’s te verwerken en jullie als gezin vrijer te laten voelen én zijn.

Beproefd
EMDR maakt als het ware de verbinding tussen de herinnering en de bijkomende emoties los, waardoor gebeurtenissen of de gedachte er aan niet meer tot angst, verdriet of emotionele pijn leiden. Het klinkt als een wondermiddel, maar is een beproefde methodiek die aantoonbaar succesvol is. In ruim negentig procent van de gevallen leiden één a twee EMDR sessies tot vermindering of verdwijnen van de klachten.

Expertise
Bij het behandelen van kinderen leer ik de ouders het helende verhaal zelf aan het kind over te brengen. Hierbij gaat het om de kracht van herhaling. In het geval van een kind met een beperking is mijn expertise met deze doelgroep de sleutel tot succes. Dankzij een combinatie van de verhalen en observaties van ouders krijg ik inzicht in het trauma. Soms zijn ook klachten als buikpijn, bedplassen of vervelend gedrag belangrijke signalen. Het kind zegt dan eigenlijk op deze manier: “Zie mij, hoor mij, voel mij.”

Connectie
Dit, in combinatie met mijn ervaring met het ‘lezen’ van de emoties van het kind met de beperking, zorgt ervoor dat ik de connectie weet te maken. Zelfs als gesproken communicatie moeilijk of onmogelijk is, kan ik meerdere zintuiglijke ervaringen inzetten zoals geluid, beeld en geur. Hierdoor ligt EMDR ook voor deze doelgroep binnen handbereik.

Ontwikkeling
Ook voor andere kinderen binnen het gezin, die zich soms onbewust meer ‘hulpje’ als broer of zus voelen, of mogelijkerwijs wat aandacht gemist hebben, kan ik een belangrijke rol spelen om ze te helpen dit trauma te verwerken. Belangrijk, want pas als dit weg is, ontstaat er ruimte om verder te groeien qua geluk en ontwikkeling.

Wil je weten wat ik voor jullie kan betekenen? Ben je benieuwd naar traumaverwerking, maar vind je het zetten van de eerste stap lastig? Op laagdrempelige en persoonlijke manier kan ik je kennis laten maken met mijn werkwijze en laten zien dat ook EMDR eigenlijk maar een kleine stap is, maar wel een met grootse mogelijkheden. En ook hierbij geldt: als EMDR therapeut ben ik er voor het hele gezin, zodat jullie er beter voor elkaar kunnen zijn!

Benieuwd wat EMDR voor jou kan betekenen?